MEDITATION FÖR NYBÖRJARE

Här följer en enkel meditationsövning för dig som är ny till att meditera. Det gäller först och främst att lära sig att slappna av och kunna sitta ‘med sig själv’ en stund.

Meditation skänker välbefinnande och är avstressande. Du kan välja att gå en kurs där du lär dig alla redskap för en bra meditation. Men om du vill prova själv är allt du behöver en halvtimmes lugn och ro och en stol eller en skön fåtölj med en kudde bakom ryggen och med en filt över dig om du så önskar – oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du ska kunna sitta så bekvämt som möjligt. Börjar det klia, värka eller kännas konstigt så rör på dig och sätt dig återigen bekvämt – på det här sättet har du möjlighet att snabbast möjligt komma tillbaka in i det avslappade tillståndet du befann dig i innan.

Avsätt minst 20 minuter varje dag. Välj den tiden på dygnet då du har störst chans att få vara i fred. Hitta en lugn plats i hemmet – en plats där du inte blir störd. Stäng av telefonen eller sätt den på flygplansläge. Det är en bra idé att använda samma plats varje gång du mediterar. Det kan nämligen förstärka effekten då hjärnan är vanebildande och känner igen situationen då du ska slappna av.  

Slut ögonen försiktigt precis som när du ska sova och lägg händerna i knät. Dra gärna upp axlarna först till öronen och spänn dem och släpp sedan ned dem och låt händerna ligga där de hamnar, för det är oftast där som det är mest naturligt för dig att hålla händerna i avslappnat läge. Koncentrera uppmärksamheten på andningen. Andas genom näsan och gradvist djupare genom att använda diafragman, och låt inandningen följa direkt efter utandningen. Tillåt andningen komma till en naturlig rytm. Ägna några minuter åt det. Om tankar, bekymmer eller distraktioner tränger sig på, så låt dem komma fram, och släpp dem sedan igen, så att du kan koncentrera dig på andningen igen. Detta är helt naturligt i början och det kan ta många år av meditation för att verkligen lära sig att hålla fokus. Bli inte upprörd på dig själv utan inse att det bara handlar om att du är ovan.

Fortsätt att slappna av mer och mer för varje in- och utandning.  Håll fokus på andningen, och känn hur bröstet höjs och sänks. Känn hur luften dras in genom lungorna, ner i magen och hur den sedan släpps ut igen.  Allt detta i en naturlig rytm och där du andas genom näsan.  Känn hur lugnet börjar infinna sig.

Fortsätt så länge som du vill, medan du befinner dig i harmoni med andningen.

När det är dags att sluta tar du ett par djupa in- och utandningar, rör på händer och fötter och öppnar försiktigt ögonen.  

Detta är en enkel men mycket verksam meditationsteknik som man lätt kan utföra själv.  

Känner du att du skulle vilja gå en kurs i meditation så håller vi sådana med jämna mellanrum.  Den kursen som heter 'Start' är öppen för alla och inga krav på förkunskap krävs.  

Vill du köpa våra meditationsböcker och skivor så finner du dem under fliken 'PRODUKTER'